Followers

Custom Search

Friday, June 25, 2010

Air Jagung Special

Bahan-Bahan:
sedikit pati jagung
2 sudu besar ais krim perisa jagung
susu cair
cincau
gula secukup rasa
1 gelas air

Cara:
1. masukkan air, pati jagung, ais krim, susu cair dan gula ke dalam pengisar.
2. kisar sehingga sebati
3. tuangkan ke dalam cawan dan masukkan cincau yang dicincang
4. masukkan ais untuk hidangan sejuk
  



Sunday, June 6, 2010

Bubur Biji



Bahan-bahan
500 gm keledek (dibuang kulit dan direbus hingga empuk)
100 gm tepung sagu
Air untuk merebus

Bahan-bahan kuah
500 ml santan daripada ½ biji kelapa
100 gm gula merah
150 gm gula pasir
2 helai daun pandan

Cara Membuat

Lecek keledek hingga lumat. Masukkan tepung sagu dan uli rata. Bentukkan tepung seperti biji salak. Didihkan air dan rebus tepung seperti merebus buah melaka. Angkat dan sejat. Untuk membuat kuah, masak santan bersama gula merah dan gula pasir serta daun pandan hingga mendidih. Masukkan biji salak. Kacau dan angkat. Hidangkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog List

More Story Here

Let Join !